Hongerig? Het creëren van flow in een team

Ken je dat gevoel? Dat je zo in iets opgaat dat je de tijd lijkt te zijn vergeten? Totale focus op dat waar je mee bezig bent, dat je soms zelfs uren niet hebt gegeten. Dat is flow! Voor mij is het altijd een feestje om dat samen met een team te bereiken. Wanneer was het de laatste keer dat jij in een goede flow zat?

Voor mij is het een uitdaging om als (programma) manager flow te bereiken met een team. Dat doe ik onder meer door te zorgen voor heldere doelen, oog voor de talenten van mensen en door ruimte te creëren.

Heldere doelen

Wanneer zijn we samen succesvol? Waar staan we over een jaar? En wat zijn de kritische succesfactoren die daar aan bijdragen? Door dit samen te doorleven weet iedereen in het team waar we naar toe gaan! Dit zorgt er voor dat je samen successen kan vieren én ook heel scherp kan zien waar je je tijd in wilt steken. Door doelen te visualiseren en weer op te roepen is er voor iedereen in het team continu een herinnering waar we samen aan werken. Ook sta ik regelmatig stil bij de vraag of we nog met die zaken bezig zijn die er voor zorgen dat we ons einddoel halen.

Oog voor de talenten van mensen

Een goede balans tussen de uitdagingen die er liggen en de vaardigheden van mensen zorgt ervoor dat het team begint te draaien. Waar kunnen wij de mensen zo inzetten in het programma of in de afdeling dat zij zich voldoende uitgedaagd voelen, maar ook hun ervaring, kennis en talenten kunnen gebruiken? Goede gesprekken met elkaar vormen hier de basis voor samen spelen op je werk. Want het voelt lekker als je op de goede plek zit! Als je door jouw kwaliteiten kan bijdragen aan het uitdagende doel, wordt de sfeer in een team positief en bij het behalen van de grootste uitdagingen fantastisch!

Ruimte creëren

Met het team komen we regelmatig samen in een ongedwongen sfeer waar ruimte is voor een goede grap, het uiten van frustraties, een update waar we nu staan en het vieren van successen. Dit geeft ruimte aan het team zodat er rust is om voldoende na te denken en gewoon samen te zijn. Het krijgen van feedback is belangrijk om te weten waar je staat; ga je nog naar het doel toe en zit iedereen daarvoor op de juiste plek? De roep om controle wordt minder en de teamleden vertrouwen elkaar. Vertrouwen is de sleutel voor groei van het totale team, want pas dan accepteer je elkaars feedback ook als het even niet lekker loopt, om het vervolgens samen op te lossen! Simple, uh simpel…. Het maakt het makkelijker om fouten te maken als je er ook echt van kan leren.

Traktaties

En om dat flow hongerig maakt is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om te zorgen dat er voldoende wordt getrakteerd bij een succes! Of gewoon omdat het lekker is.

Heb jij ook behoefte aan meer rust in een complex programma, het behalen van stevige doelstellingen met een afdeling of wil je sparren over het in flow krijgen van een team? Neem gerust contact met me op!

footer anchor