Financiën doen? Ga toch fietsen!

Yes, de kinderen zijn weer naar school! Helemaal hyper kwamen ze terug van hun eerste schooldag, en als ze in bed liggen piep ik er ’s avonds even tussenuit voor ’n rondje. Bij het fietsen kijk ik om me heen en zie hoe mooi de wereld toch is, rust en ruimte om me heen. Blauwe lucht, water, polders, molens, de zon die langzaam zakt. Ideaal moment om ook even stil te staan. Er glipt een vraag in m’n hoofd? Waarom ben ik juist nu gestart met Sofie? Met drie kinderen in de leeftijd van acht, zes en een had ik het natuurlijk mezelf wat gemakkelijker kunnen maken dan te starten met een sociale Fintech start-up.

Wat ik mijn kinderen wil meegeven is dat het belangrijk is om je energie te stoppen in dat waar je lol in hebt en goed in bent. Waar gaat je staart van kwispelen, zoals Remco Claassen dat zo mooi zegt. Het is dat wat we misschien nog meer vastberaden maakt. Te veel mensen proberen je vooral te wijzen op dat wat je niet goed doet. Mensen willen niet veranderd worden en al helemaal niet vanuit feedback over wat niet goed gaat. Het is toch helemaal niet leuk om van een 4 een 6 te maken? Het is veel toffer om van een 8 een 10 te maken!

Dat is voor financiën net zo. Geldproblemen? Dan moet je maar op de centjes letten. Bespaar! Vliegt het geld eruit? Hou je in- en uitgaven bij. Waarom? Mensen gedragen zich niet zo. Hoeveel mensen lukt het om zich aan zijn goede voornemens te houden? Maar liefst 80% van de mensen maakt goede voornemens, slechts 8% maakt ze waar volgens onderzoek van Duwtje. En als je geen financiële rust hebt werkt deze aanpak dan? Ga je dan volledig logisch te werk? En weersta je alle verleidingen die wel helemaal op jouw persoon zijn gericht? Waarom is zoveel van wat we doen in de financiële wereld gericht op informatie en wellicht al beter op inzicht geven?

Twee mensen met exact dezelfde in- en uitgaven, product van een hypotheek, stand van hun pensioen zijn niet hetzelfde. Wat willen ze bereiken? Wat is hun doel? Dit wordt in mijn beleving nog veel te weinig gevraagd. En naar geluisterd. Of zoals Stella de Swart het mooi verwoord: Oordeel niet, maar oor-deel: biedt een luisterend oor en de ander kan delen. Als iemand een doel heeft dan is het ook makkelijker om te laten, te besparen of de administratie te doen. Een inspirerend voorbeeld vind ik hoe Maaike Wind korte metten maakt met haar studieschuld en daarmee zichzelf en haar zoontje een toekomst geeft.

Slechts een heel klein deel van de bevolking neemt informatie tot zich en gaat er dan iets mee doen omdat het logisch is. Deze mensen hebben auditief digitaal als voorkeursrepresentatiesysteem. En dan is dat ook nog aangeleerd gedrag. Het overgrote deel van de Nederlanders neemt informatie tot zich door te luisteren, te voelen, te bewegen en te zien. Mmm, dat lijkt veel op onze zintuigen. Dank aan Remko Grijm die me dit inzicht gaf. Wat betekent dit voor wat de financiële sector doet? Blijven we logische informatie of inzichten zenden in de hoop dat mensen gaan bewegen?

Dit is mijn pleidooi dat mensen financiële rust en ruimte krijgen door veel meer in te spelen op gedrag en het positief en simpel te houden. Laten we bekijken

1.      Waar jij blij van wordt

2.      Hoe jij informatie tot je neemt en tot actie overgaat

3.      Wat jij dagelijks doet

Laten we het meer hebben over financiële doelen. Over wat mensen willen bereiken. Over waar ze blij van worden. Het belangrijkste is dat mensen eerst de eerste stap willen zetten omdat dit past bij waar zij naar toe willen.

Zorg dat alle mensen aan de slag kunnen met hun financiën. Ook het overgrote deel van de mensen die informatie op een andere manier tot zich nemen. Graag veel minder logische informatie opsturen in de vorm van overzichten. Het is juist essentieel om meer aan te sluiten bij hoe mensen nieuw financieel gezond gedrag leren, door te horen, te zien, te voelen of te bewegen.

Het allerbelangrijkste is dat we zorgen dat we financiën kleiner maken. Dat we mensen ondersteunen om kleine stappen te zetten. Toen je net kon lopen, kon je ook niet meteen rennen. Mensen ondersteunen om kleine stappen te zetten zodat ze zelf de regie hebben over hun financiën. Dichterbij de dagelijkse routine van mensen. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan.

Het begint met jouw doel, bijvoorbeeld ook later genieten. Als je start, al zet je iedere week een euro apart voor pensioen, dan loop je vanzelf weer tegen een vraag aan. Dan krijg je een wisselwerking tussen doen – inzicht – doen – inzicht. Het gaat er dus om op welk moment we met inzichten komen.

Op naar meer mensen in Nederland met financiële rust en ruimte door veel meer in te spelen op gedrag en het positief en simpel te houden.

Stiekem had ik eigenlijk moeten hardlopen. Ik ben in training voor de Finance Run en die training is hard nodig. Maar ja, gelukkig gedraag ik me ook als een mens met goede voornemens. Wat mij betreft is je financiën doen net als hardlopen. Over deze stelling meer in mijn volgende blog.

footer anchor